Suun terveys vaikuttaa koko kehoon

Posted by on touko 5, 2015 in Uutiset | 0 comments

– Suu on portti kehon hyvinvointiin. Ei ainoastaan se, mitä syöt, vaan myös hampaiden kunto ja suunterveys ovat keskeisiä. Hammasperäisillä tulehduksilla on yhteyttä aivo- ja sydäninfarkteihin ja kroonisiin sairauksiin, aloittivat osastonhoitaja Sanna Kiviniemi ja hammashoitaja Marja Mäkelä valistustuokionsa terveystoimen ja järjestöpoolin suunterveysillassa.
Vuoronsa saivat karies, hammasytimen tulehdus, ientulehdus, parodontiitti ja suun sieni-infektiot. Karieksen yhteydessä puhuttiin hammaskiilteen pehmenemisestä ja happohyökkäyksestä, jota voi ehkäistä hyvällä hoidolla.
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus saa elimistössä aikaan matala-asteisen tulehdustilan, jolla on yhteys sydänsairauksien kehittymiselle. Pahimmillaan hampaiden liikkuvuus lisääntyy ja ne alkavat pudota.
Sylki on tärkeä
Syljellä on monta tehtävää. Se huuhtelee ja kosteuttaa, suojaa limakalvoja ja auttaa nielemisessä ja puhumisessa. Kaikki tiedämme, miten sanat tarttuvat kurkkuun, kun suuta kuivaa ja pitäisi puhua.
Sisältämiensä osien vuoksi sylki suojaa taudinaiheuttajilta, estää reikiintymistä ja kiilteen syöpymistä. Myös makuaistin ja ruuansulatuksen kannalta syljen eritys on olennaista.
Edelleenkään ei ole suotavaa puhua kaikkea, mitä sylki suuhun tuo.
Kuivan suun hoitamiseen on monta keinoa. Hyvä nestetasapaino ja suun kostutus vedellä auttavat asiaa. Saatavilla on myös kuivan suun hammastahnoja, kosteuttavaa geeliä ja syljen eritystä stimuloivia tuotteita kuten imeskelytabletteja ja ksylitolipurukumeja. Kokeilla voi myös ruokaöljyä.
Suunterveys ja yleissairaudet
Suussa on paljon erilaisia pieneliöitä eli mikrobeja. Jos ne ovat tasapainossa, ihminen voi hyvin. Suussa elää kuitenkin myös yleisvaarallisia taudinaiheuttajia, jotka voivat päästä verenkiertoon limakalvohaavaumien tai hampaiden tulehduspesäkkeiden kautta.
Yleiskunnon heikkeneminen ja suussa olevat tulehduksen leviämisen mahdollistavat vauriot tai sairaudet muodostavat huomattavan uhan perusterveydelle. Olipa kysymys reumasta, sydän- ja verisuonisairauksista, astmasta tai diabeteksesta, suun ja hampaiden hoitamisella on keskeinen merkitys.
Mitä Sinä voit tehdä?
Itse voi tehdä paljon. Hampaat tulee harjata 2 kertaa päivässä fluorihammastahnalla hammasvälejä unohtamatta. Oikea ateriarytmi, veden nauttiminen janoon, ksylitolin säännöllinen käyttö sekä säännölliset käynnit hammaslääkärillä kuulu arkeen.

Timo Rajala

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *