Pirkanmaan diabetesyhdistykset kokoontuivat Herralan sanan ääreen

Posted by on marras 26, 2016 in Galleria | 0 comments

Akaan Seudun Diabetesyhdistyksen edustus oli paikalla, kun sote-projektijohtaja Jaakko Herrala raotti verhoa varsin sumuisaan sote-tulevaisuuteen.

Tampereen diabetesyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa oli paikalla Pirkanmaan diabetesyhdistysten edustajat sekä kuulemassa suunnitelmista että ilmaisemassa huoliaan nykyjärjestelmän toimimattomuudesta. Myös Diabetesliiton järjestösuunnittelija Harri Mäenalanen oli mukana kertomassa liiton sote-vaikuttamisen painopisteistä. 

Sote-uudistus on vasta alustavan suunnitelman tasolla, eikä mitään linjauksia voi oikein lyödä kiveen vielä tässä vaiheessa. Herrala on kuitenkin Pirkanmaan uudistuksen johtaja, joten kuulimme varsin vankan näkemyksen tulevaisuuteen.

_sdi0441

Pirkanmaan maakuntauudistuksen sote-projektijohtaja Jaakko Herrala

Herralan mukaan Suomessa ollaan kaikkien aikojen suurimman sote-uudistuksen äärellä. Suomen kehitysnäkymiin käydään tutustumassa ulkomaita myöten ja aihetta onkin, sillä juuri missään muualla sosiaali- ja terveystoimi ei ole yhdessä.

Sote-uudistuksen myötä kaikki kuntien sote-palvelut siirretään maakuntien vastuulle. Käytännön toteutus tapahtuu joko yritysten tai maakunnan sote-yhtiön toimesta. Akaakaan ei tulevaisuudessa järjestä edes terveyspalveluita, vaan kaikki hoidetaan Pirkanmaan maakunnan toimesta. Asiakkaat saavat tulevaisuudessa vapauden valita, mistä hoitonsa hakevat. Jos esimerkiksi nykyinen Toijalan terveyskeskus haluaa edelleen tuottaa palveluita, se ei voi sitä tehdä enää kunnan alaisuudessa, vaan sen on joko yhtiöidyttävä tai liityttävä maakunnan sote-yhtiöön.

Sote-uudistuksen yhteydessä tullaan käymään kaikkien aikojen suurimmat YT-neuvottelut, kun Pirkanmaan alueellakin 18 000 työntekijää tulee siirtymään uuden organisaation alaisuuteen. Samaten muutoksen yhteydessä tulee selvittää, miten 900 000 neliömetriä kuntien sote-toimintojen käytössä olevia toimitiloja tullaan vuokraamaan Pirkanmaan maakunnalle.

Maakuntien sote-laivoja tulee ohjaamaan alueelliset valtuustot ja hallitukset, joihin valitaan edustajat presidentinvaalien yhteydessä tammikuussa 2018. Uusi sotemalli aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta ja tarkoituksena on, että palveluita tarjotaan keskeytymättömästi muutoksen aikana.

Paikalla olevia diabetesyhdistyksiä huoletti, että kuinka sote-uudistuksessa diabeetikoiden käy, kun jo nyt puutteita hoidossa koetaan olevan runsaasti. Muun muassa jalkahoitajalle pääsy on ongelmallista useassa Pirkanmaan kunnassa. Lisäksi diabeteshoitajan vastaanotolle ei pääse enää niin usein ja terveyskeskusten omalääkärien suuri vaihtuvuus hankaloittaa diabeetikoiden hoitoa useissa hoitopaikoissa.

Kiitos Tampereen diabetesyhdistykselle arvokkaan ja hyödyllisen tilaisuuden järjestämisestä.

Miika Rautiainen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *