Akaan apteekkari Kimmel: Yhdistys on tehnyt hyvää työtä. Lääkekorvausasiat puhuttavat

Posted by on touko 18, 2016 in Galleria | 0 comments

kuva2Akaan Apteekin apteekkari Ulla-Maija Kimmel alusti yhdistyksen jäsenillassa maanantaina. Paikalla oli parikymmentä innokasta kuulijaa. Keskustelu liikkui omien diabeteskokemusten kautta yhdistyksemme toimintaan, jota apteekkari piti esimerkillisenä.

-Kyllä te olette moneen kertaan kuulleet nämä perusjutut – ruokavaliot ja liikkumisen tärkeyden, omahoidon ja tarvittaessa lääkehoidon merkityksen. Yhdistys on tehnyt hyvää työtä, sanoi Kimmel.

Lääkekorvausasiat puhuttavat kaikkia pitkäaikaissairaita. Vuoden alusta käyttöön otettu alkuomavastuu on herättänyt hämmennystä ja nurinaakin, mikä on sinänsä ymmärrettävää. Ihmiset ovat kuitenkin ymmärtäneet, että kyse ei ole apteekin toiminnasta, vaan yhteiskunnan päätöksenteosta.

-Kyllä Sipilä on monta kertaa saanut kuulla kunniansa, Kimmel totesi.

Hän mainitsi myös sen seikan, että potilasjärjestöt ovat varmuudella tehneet voitavansa asiassa. Päätökset ovat kuitenkin hallituksen ja Kelan. Kysyttiin, onko turhia lääkkeitä tai turhaa lääkitystä? Toki näin voi olla. Lääkeselvityksissä on havaittu alilääkitystä ja toisaalta turhaa lääkitsemistä. Esimerkiksi unilääkitys pitkäaikaisesti käytettynä on ikäihmisille turha rasitus. Tehoa ja vaikuttavuutta ei ole osoitettu. Uudet lääkkeet ovat muuttaneet hoidon kenttää, tieto on karttunut, nuoremmat lääkärit ovat varsin tarkkoja reseptien suhteen. Maailma on monessa mielessä kokonaan toinen kuin esimerkiksi 30 vuotta sitten.

kuva3

On ilmeistä, että ensi vuoden alusta on jälleen tulossa kiristyksiä lääkekorvauksiin. Maksuvastuuta vyörytetään yhä enemmän asiakkaille. Järjestelmä mahdollistaa myös kikkailun. Ostoksia tehdään vanhan vuoden puolella, jolloin tammi- ja helmikuu näyttäytyvät apteekeissa hiljaisina kuukausina. Tietojärjestelmien toimintahaasteet muodostavat omat kysymyksensä. (TR)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *